Skyddsklasser

Det mekaniska inbrottsskyddet anpassas efter värdet och stöldbegärligheten av den egendom som förvaras i en byggnad eller lokal. I Sverige hänvisar kravställare, som tex försäkringsbolag, till de krav som finns angivna i regelverket SSF 200 Regler för mekaniskt inbrottsskydd. Enligt SSF 200 indelas det mekaniska skyddet för ett objekt i tre olika nivåer benämnda skyddsklass 1, 2 och 3 där skyddsklass 3 avser den högsta nivån. Försäkringsbolag och andra kravställare följer denna indelning och i grova drag är indelningen gjord efter principen att:

  • Skyddsklass 1 är det allmänna villkor som gäller för verksamhet med ingen eller ringa mängd begärlig egendom. Detta kan vara bostadshus, små kontorsbyggnader eller mindre företagslokaler.

  • Skyddsklass 2 är det särskilda villkor som gäller för verksamhet med större mängd begärlig egendom än skyddsklass 1. Detta kan vara företag med större stöldbegärlig egendom, Offentliga byggnader och butikslokaler.

  • Skyddsklass 3 är det särskilda villkor som gäller för verksamhet med huvudsaklig inriktning på begärlig egendom. Detta kan vara banker, högriskföretagsanläggningar eller försvaret.

Vilken skyddsklass som krävs för dig ser du i ditt försäkringsbrev. Till grund för försäkringsbolagens villkor ligger ofta SSF-normerna som hanteras av SSF på uppdrag av Försäkringsförbundet.

Vi assisterar er med att ta fram rätt skydd för din fastighet efter till försäkringsbrev.

Mekaniskt inbrottsskydd

Det mekaniska inbrottsskyddet brukar allmänt ses som det grundläggande skyddet. Genom att göra en byggnads omslutningsytor (väggar, golv och tak) så motståndskraftiga att de är svåra att forcera, kan ett inbrott fördröjas och gärningsmannen tvingas att avbryta inbrottsförsöket eller använda metoder som orsakar så stort buller att försöket upptäcks.

Det mekaniska skyddet kan och bör i vissa fall kompletteras med inbrottslarm, andra elektroniska system och/eller bevakning. De brottsförebyggande åtgärderna ska naturligtvis syfta till att minska tillfällena till brott. De åtgärder som vidtas bör vara specifika för de risker de är tänkta att skydda mot.

Omslutningsyta

Omslutningsyta är en lokals avgränsning mot andra lokaler i byggnaden samt mot det fria, t ex väggar, golv, tak, dörr– och fönsterenheter. I regelverket SSF 200 ges närmare anvisningar om godtagbara vägg- golv- och takkonstruktioner i förhållande till de olika skyddsklasserna. Vi kan assistera med att göra denna bedömning.

Klassning av dörrar

Säkerhetsdörrar är den allmänna benämningen på inbrottsskyddande dörrar. Enligt standard SS-EN 1627 finns sex motståndsklasser / Resistance classes (RC), där klass 1 är den lägsta och klass 6 är den högsta. För skyddsklass 2 rekommenderas en säkerhetsdörr med motståndsklass RC 3 eller högre, och för skyddsklass 3 rekommenderas en säkerhetsdörr med motståndsklass RC 4 eller högre. (Observera att det i tidigare Svensk Standard SS 817345 angavs fyra dörrklasser. För att t ex klara kraven i skyddsklass 2 krävdes dörrklass 2 och för skyddsklass 3 krävdes dörrklass 3.) 

Ibland kan det, av olika skäl, vara nödvändigt att behålla befintliga dörrar. För ett motsvara skyddsklasskraven kan dessa då behöva kompletteras med certifierad gallergrind.

Klassning av dörrlås

Dörrlås indelas i fem klasser efter deras inbrottsskyddande funktion. Kraven på dörrlås definieras i den svenska standarden SS 3522.

  • Låsklasserna 1 och 2 används där det inte finns formella krav på inbrottsskydd eller där kravet på inbrottsskydd måste underordnas kravet på snabb utrymning.

  • Låsklass 3 används där kravet på inbrottsskydd är väsentligare än kravet på snabb utrymning (minimun för godkänd låsenhet).

  • Låsklass 4 har samma användningsområde men låshuset är dessutom borrskyddat.

  • Låsklass 5 används där kraven på inbrottsskydd är extra höga.

I regelverket SSF 200 framgår att det för godkänd låsenhet i skyddsklass 1 och 2 krävs ett lås av låsklass 3 eller högre medan det i skyddsklass 3 krävs två sådana låsenheter.

Godkänd låsenhet

SSF 200 specificerar skyddsklassning av objekt, till exempel en butik, en banklokal eller ett kontor. Normen kan även tillämpas för privatmarknadens olika objekt, exempelvis en villa. Skyddsklassningen pekar i sin tur på det val som ska göras av lås och behör.

Ett vedertaget begrepp för detta är godkänd låsenhet enligt SS 3522. För att uppfylla kravet ska hela enheten och ingående produkter tillsammans och var för sig uppfylla kraven enligt SS 3522 minst låsklass 3. Observera alltså att även om alla ingående produkter klarar kraven betyder det inte att de automatiskt fungerar som en godkänd låsenhet med varandra. En godkänd låsenhet består av:

  • Låshus (cylinderlåshus, tillhållarlåshus), 

  • Låscylinder, 

  • Slutbleck och 

  • Förstärkningsbehör.

Elektromekaniska lås

Elektromekaniska lås har ett givet användningsområde där en snabb låsfunktion behövs eller där dörren styrs av t.ex. ett passersystem. Elektromekaniska lås, eller ellås som de vanligen benämns, kan användas tillsammans med de flesta styrfunktioner som t ex passersystem eller kodlås. Det ger då en fjärrstyrd daglåsning där kravet på säkerhet är underordnad passersystemets funktion.

Lås med motorstyrd regel, motorlås, eller ett mekaniskt låshus med rak- eller hakregel som samverkar med ett kraftigt el-/motorslutbleck i så kallad rättvänd funktion kan vara ett alternativ där det krävs säker låsning.

För vissa elektromekaniska lås finns det begränsningar i funktionalitet för att uppfylla kraven för godkänd låsenhet. Det betyder att låsenheten är certifierad med vissa inställningar aktiverade.

Klassning av fönster och glaspartier

Fönster och glaspartier innebär en försvagning av omslutningsytan och är därför en av de allra vanligaste inbrottsvägarna. Gemensamma krav för alla skyddsklasserna är att fönster godtas om de uppfyller kraven i funktions- och kvalitetsföreskrifterna enligt Svensk Standard (SS) och Boverkets Byggregler (BBR) eller är utförda enligt allmänt vedertagna regler för kontor- och industribyggnader. Kraven på fönsterlås definieras i den svenska standarden SS 3620.

  • I skyddsklass 1 behöver öppningsbara fönster endast vara försedda med reglingsanordning,

  • i skyddsklass 2 skall sådana fönster ha godkända fönsterlås eller inkrypningsskydd, och

  • i skyddsklass 3 är inkrypningsskydd obligatoriskt.

SS 3620:2010 består av två klasser: Klass A avser lås till fönster och Klass B lås till fönsterdörrar.